AVTRYCK

Kriser kan ta fram både det värsta, men även det bästa i oss människor. I krissituationer så kommer det fram individer som blir ledare som knappt var synbara innan. Men de som var utnämnda eller valda ledare fallerar när det oväntade händer. Att det som pratat mest blir nu helt plötsligt paralyserade, tysta och levererar minst. Inte konstigt men det händer. Att då frånta sig ansvar eller skylla ifrån sig blir kanske en naturlig respons, men ingen hållbar strategi. Utan nu gäller det ha att ha förmågan att växa med uppgiften 

Som texten i låten av Climie Fisher

”I'll rise to the occasion
Help me through the situation
I'll be your inspiration
Yeah, I'll rise to the occasion”

I historien finns bevisen, allt ifrån ledare under WW2, katastrofsituationer till vardagshjältar just nu. Oavsett utbildning, betyg eller tidigare erfarenheter på pappret, så handlar det om rätta egenskaperna. Inte att förväxla med vår personlighet. Men just kriser har just den inverkan att den synliggör vilka egenskaper vi har när det oväntade händer. Men även hur vi själva reagerar och beter oss när det inte blir som vi tänkt oss eller har planerat. Hur jag själv hanterar den oväntade bilkön påväg till jobbet, eller hur jag upplever förändringar på arbetet. Detta är naturligtvis olika, likväl som kulturer i företagen är förankrade olika.

I dessa situationer blir samspel med andra, det ömsesidiga beroendet och tillit avgörande för resultatet. Avgörande hur jag skall leda andra, där jag inte själv ser och avgör om jag är en bra lagspelare och ledare, utan bedömningen gör gruppen jag leder. Så när vi skall sätta ihop grupper och team som på pappret ser klockrena ut för uppdraget, eller när vi värvar endast NHL spelare inför ett hockey VM. Är det då en garanti för framgång? Hur länge kan jag leva på gamla meriter, och hur mycket förankrar vi tidigare framgångar i det förflutna in i nuet, som kanske bidrar till en övertro att tidigare beslut och attityder är självklara till fortsatt framgång? - Så länge miljön och omständigheterna är i "status quo"

Attribut och egenskaper är med andra ord grundläggande för hur vi kommer att agera. Så hur kan  ledare och chefer hjälpa medarbetaren att förverkliga dessa egenskaper. Finns det ett perfekt recept, då vi är alla olika och tar med oss ​​olika och nödvändiga färdigheter? Framför allt i förändringsledning där kulturer är djupt rotade.

Så vilka egenskaper är då viktiga just nu? Kan jag lära mig och förbättra vissa egenskaper genom att läsa, eller måste jag utsätta mig för situationer, reflektera och avsiktligt träna? Oavsett om det är tålamod, motståndskraft, mod, mental styrka, flexibilitet, grit osv. Var börjar vi?

DU TAPPADE EN GRAAN!

Granen är vårt mest värdefullaste träd. Ett antal arter är även väldigt beroende av just granen för dess överlevnad. Du kanske inte har svampar och lava som växer på dig men det finns säkert en del andra arter som tycker du värdefull.

ON TRACK

Bättre en jobbig väg i rätt riktning än en lätt väg i fel.

SHARK ATTACK

Att gäddor kan lura i vassen känner vi till. När vi inte minst anar det så dyker det upp och anfaller. Samtidigt som solen går ner bakom Sjöbloms dass.
Visa fler