DU TAPPADE EN GRAAN!

Granen är vårt mest värdefullaste träd, ungefär som du är ."Ingen gran är ju lika dan, den finaste granen i stan" som Magnus, Brasse och Eva sjunger. 

Ett antal arter är även väldigt beroende av just granen för dess överlevnad. Du kanske inte har svampar och lava som växer på dig men det finns säkert en del andra arter som tycker du värdefull och i ett ömsesidigt beroende. En hund, katt, kollega eller partner.

Men vad skall vi tänka på när vi släpar in granen i huset så här års? För du tar väl hand om granen lika väl som du tar hand om dig själv och andra.? Liksom du så behöver granen lite omtanke. Jag är ingen biolog men vill ändå dela med mig utefter en artikel jag läste om just vad vi skall tänka på när vi tar in granen.

Vi börjar med det mest väsentliga, vatten. Mycket vatten, framförallt det första dygnet. Sedan behöver man faktiskt inte tillsätta socker eller hälla i sprit, som många gör, i granen alltså. Liksom oss själva gäller det att ladda med rätt energi. Vi vill ju inte att energin tar slut och att vi barrar i förtid.

Sedan läste jag att en julgran vars snittyta torkat så suger den aldrig mera vatten. Så se till att granen alltid har vått om fötterna så den får näring. Ungefär som förlorad sömn inte går att ta igen tänker jag, kontinuerlig återhämtning är ju nyckeln för att orka stå stadigt. 

Och inte nog med det, ifall granen inte är färskhuggen när den tas in ska man såga bort en centimeter från stammen, ge den varmt vatten samt kanske till och med spruta vatten på barren....fortfarande är det granen vi pratar om. Även om det alltid bra med lite personliga justeringar, utveckling, egen omtanke när vi inte längre tar upp den energin som krävs. Med andra ord, det är aldrig för sent att förändra. Även om man inte skall såga av den gren man sitter på.Tips från coachen som det heter.

Sedan skall granens stam ska sågas rakt av. Ungefär som när vi väl bestämt oss, inte täljas i omgåmgar så den skall få plast och ryms i julgransfoten. En täljd stam suger inte vatten. Med andra ord vänta inte till det känns rätt, agera om du vill förändra.

Om du nu inte har en riktig gran utan har en plastgran som är bekvämare så är det naturligtvis helt ok det med. Eller om du hamnar i situation som Lotta på Bråkmakargatan, att granarna är slut. Då är det bara ut och leta. För vem vet.... du kanske hittar det du söker.

P.S Kanske även jag få ha Falukorv i granen i år som Brasse, jag bor ju ändå i Dalarna.

God Jul - Mats

 

ON TRACK

Bättre en jobbig väg i rätt riktning än en lätt väg i fel.

SHARK ATTACK

Att gäddor kan lura i vassen känner vi till. När vi inte minst anar det så dyker det upp och anfaller. Samtidigt som solen går ner bakom Sjöbloms dass.
Visa fler