GRÄNSKONTROLL 2018

 

Jag har under november och december månad passat på att utnyttja vårt grannland i väster när det gäller tidig snötillgång. Det har blivit åtskilliga timmar i bilen för att komma till snön och underbara längdspår. Men så är det ibland, det får ta lite tid för att nå det mål som lockar. På vägen dit så behöver jag dock passera gränskontrollen och tullen i Svinesund. Ett kort stopp för att kontrollera att jag inte har med mig något som inte är tillåtet den nya miljön.

Då kom jag att tänka på - vad händer i vardagen om vi inte har vår egen gränskontroll?  
Vad händer när någon tar med sig något, som du inte gillar, in i ditt liv och du inte stannar upp och säger STOP!!  Istället för att säga –


     Det där du har med dig i ditt bagage accepterar jag inte här.

Här kör vi inte mot rött ljus, ger ändrade instruktioner från baksätet eller tittar i backspeglarna endast efter fel och brister. Då är det bara att lasta ur skräpet eller vända om. Risken är annars att det slutar med att det känns som att övningsköra med dubbelkommandon och en nitisk bilskollärare. Du blir bara rädd för att göra fel och ditt inre klimat blir i obalans. Du tappar dig själv helt enkelt och vet inte vart du är på väg.


Ibland tar det tid att hitta det farliga godset. Det krävs kanske en ordentlig kroppsvisitering och hjälp av en snäll, trogen och omtänksam spårhund med bra luktsinne för att se vad paketet egentligen innehåller.

Varför skriver jag om detta?

Under de åren jag arbetat med stress- och ledarskapscoaching har jag märkt stor skillnad på mina klienter när de börjar sätta sina egna gränser och inte styrs av andras agenda. De börjar inse att beteenden av medberoende skadar självkänslan och påverkar kroppen både fysiskt, emotionellt, mentalt eller själsligt. Jag blir som deras personliga ”Tulltjänsteman” - gör en inre kroppsvisitering om man så säger.


Vad skulle hända om du hade en egen personlig gränskontroll med STOP- skylt och röntgenblick där du kan göra dig av med ditt eget farliga gods som t.ex. dina egna valda sanningar, som att vara till lags, svårt att säga nej eller din inre dialog som ibland hindrar dig från att göra det DU vill.

Nu närmar vi oss slutet på resan 2017 och skall ta ut riktningen för 2018 med nya mål, nya löften och nya förväntningar som skall införlivas. Då blir mitt mål att inte vara för fokuserad eller beroende av något mål alls, mer än att ha riktningen på vägen.

Jag vet av egen erfarenhet att mycket av det som sker kan jag inte påverka. Jag litar på att jag löser problemet när det uppstår och istället försöker jag ta tillvara på varje stund. Jag försöker vara extremt närvarande, nyfiken och passionerad i det jag gör, lyssnar inåt, bygger tillit, blir medveten om vad som händer just nu och litar på min inre visdom. Det blir som att se en spännande film istället - utan att ha läst recensionerna eller boken innan.

Det är klart att jag ibland skall planera vissa saker och ha drömmar, men så länge jag inte har något farligt gods i bagaget, som gör att jag inte ser saker klart, så länge som jag gör medvetna val och är oberoende av hur filmen slutar så blir resan spännande. Det gäller bara att ha full tank, luft i däcken och spolarvätska så jag har klar sikt annars kommer jag inte rätt. Men framför allt välj vems last du har med dig i bagaget in i 2018, din egen eller någon annans.

God Jul och Gott Nytt År
Mats

A good traveller has no fixed plans, and is not intent on arriving.’ ~Lao Tzu
Visa fler