”HOUSTON, WE´VE HAD A PROBLEM”

Tänk dig att sitta ute i rymden i en rymdkapsel, utsättas för en explosion och risken är att all syre skall ta slut och du vet inte hur du skall klara dig. Det du vet är att det är långt hem och att du nu behöver lite hjälp. Du är utbildad, smart och tränad för detta uppdrag och din resa var noga planerad. Men ändå hände det som inte fick hända. Under denna nu enorma stress och mentala påfrestning är du nu beroende av hjälp av folk på marken som kan guida dig och se till att du tar de beslut som gynnar dig bäst. Allt för att du skall hitta hem igen.

Detta var vad Apollo 13 råkade ut för 1970. Ni som var med då vet att det gick bra och att killarna klarade att ta sig hem med hjälp av ”Mission Control” som guidade dem hur de skulle ta sig hem via månlandaren.

Du är också säkert smart och vet att du är bra på det du gör. Du förbereder dig i vardagen, planerar, skriver listor och kanske läser böcker som kan hjälpa dig på vägen. Men ibland händer saker på vägen som inte var planerat och det känns som att syret inte räcker till. Viljeansträngningen tar över men det blir bara värre och du får inte tid för återhämtning. Du börjar ta fel beslut för du ser inte saker klart. Kanske lyssnar du på goda råd men känner dig inte förstådd. Stressen och oron blir kännbar och kroppen börjar tappa ork.

Då är det bra om du har någon ”Mission Control” som kan få dig in i rätt omloppsbana igen. Någon som kan ställa frågor och stödja dig så att du trots motgångar, hinder eller avsaknad av all information pga störningar på vägen kommer in i rätt atmosfär igen via din egen dragningskraft. Men även att du liksom månlandaren har tillgång till starka fallskärmar som bromsar farten, som gör att landningen blir så mjukt som möjligt. Detta gäller kanske inte bara dig som person utan även er organisation eller företag.

När du nu tittar på fullmånen nästa gång så fundera på vad som skulle hända om du fick lite hjälp att hitta din ”månlandare” för att kunna ta dig hem?

 Mats

 “The problem is not the problem. The problem is your attitude about the problem. Do you understand?”  - Captain Jack Sparrow

 

Visa fler