MIND BODY

En olycka kommer sällan ensam heter det.
Det har varit perioder i mitt när jag har dragit på mig fler skador än vanligt, som idrottare, motionär eller rent allmänt. Perioder när jag just återhämtat mig från ett knäproblem eller någon annan fysisk åkomma, så helt plötsligt får jag en ny skada eller råkar ut för något annat? Förutom infektionskänslig och förkylnings drabbad, pga av stress. Eller som en fotbollsspelare som har en skadedrabbad säsong som började redan innan serien startade.

Funderade i efterhand - ”I vilken mental balans var jag? ” Hur mådde jag generellt? Lyssnade jag då på kroppen- fysiskt och mentalt. Eller levde jag efter devisen -  ”No pain, No gain”? - var det vilje ansträngning som styrde vardagen, eller tryckte jag undan mina känslor och behov. 

All vet vi att stress påverkar vår kortisol produktion och vårt immunförsvar. Vilket får konsekvenser som högre infektionsrisk och förändrad ämnesomsättning. Bara för att vi inte ger oss den återhämtning kroppen behöver. Vi vet att stress även påverka muskelspänning, vilket leder till smärta i nacke, axlar och rygg. Men även förmågan till läkning av skador.

Är skador och olyckor, en konsekvens av hur jag mår just nu?

Är det så att jag utsätter kroppen för mer risker när jag mår sämre, att jag försöker kompensera för att jag inte är i form. Eller att kroppen är mindre motståndskraftig för slag, fall eller andra händelser. Försöker kroppen då kommunicera- ”Nu räcker det”!! - när jag trillar och slår mig mer?, kör omkull med cykeln, eller krockar med bilen. Har jag mer otur eller råkar jag som sagt ut för mer skador eller problem med knän, rygg eller kanske blodtryck och hjärtat.

Oavsett så vad skulle hända om jag tidigare tog dessa signaler på allvar. Insikten att det kanske inte är otur eller omständigheterna, utan pga min mentala obalans som kroppen försöker hjälpa mig att se, innan det blir värre.

Att åter koppla ihop kropp och sinne.

Om du stannar upp och lyssnar på din kropp just nu, vad säger den då? Känner du något obehag fysiskt eller mentalt, varför gör du det? Vad vill kroppen säga till dig just nu?

När vi lyssnar på kroppens signaler, Fysiskt Emotionellt, Mentalt och Själsligt kan vi ge kroppen det den behöver. Om det nu är återhämtning och vila, sömn och bättre kosthållning. Meditation för ökad medveten om mina känslor och för att vara mentalt närvarande. Eller fråga sig själv - Vad vill jag, vad är viktigast för att att Jag skall må bra just nu?

DU TAPPADE EN GRAAN!

Granen är vårt mest värdefullaste träd. Ett antal arter är även väldigt beroende av just granen för dess överlevnad. Du kanske inte har svampar och lava som växer på dig men det finns säkert en del andra arter som tycker du värdefull.

ON TRACK

Bättre en jobbig väg i rätt riktning än en lätt väg i fel.

SHARK ATTACK

Att gäddor kan lura i vassen känner vi till. När vi inte minst anar det så dyker det upp och anfaller. Samtidigt som solen går ner bakom Sjöbloms dass.
Visa fler