NYFIKEN

Blindbock eller sätta knorren på grisen är lekar som vi alla har varit med om. Att se en annan person stappla omkring eller sätta knorren på fel ställe får oss alla att skratta av en blandning av skadeglädje och igenkänning -  skadeglädjen är ju den enda sanna glädjen sägs det. Under tiden som skratten klingar så känner vi oss kanske samtidigt både sårbara och utlämnade. Vi vet att en del lever så fysiskt varje dag ,men ser ändå vissa saker klarare än oss andra. För ovissheten och inte ha kontroll är utmanade och vi handlar i blindo när mentala dimman är som värst.

Räcker det då att tänka positivt för att sätta knorren på rätt ställe?

Att avlägsna bindeln är svårt många gånger. Ibland vill vi inte se det som utmanar våra sanningar, förväntningar, planer eller mål. Utan vi fokuserar på det som bekräftar vår bild av världen. Vi lyssnar på det som stärker vårt egna vägval och andra ljud upplever vi kanske som jobbiga, negativa och bör stängas av. Det som utmanar känslan av trygghet och det förutsägbara - upplevelsen av hot. Där även coaching och feedback kan vara både jobbigt och skrämmande.

För att erkänna att jag hade fel är inte alltid så lätt ,trots att knorren hamnar fel och vi stapplar omkring  utan att komma i mål. Då kanske det är lättare med ursäkter, försvar, och låta bindeln sitta kvar för att slippa. Den är ju ganska mjuk trots allt, och både täcker och värmer öronen samtidigt. 

För att se saker ur olika perspektiv och röja undan eventuella hinder, så att du inte snubblar, kan vara svårt. Perspektivet ligger oftast ganska djupt förankrat i vårt undermedvetna, våra värderingar osv. Även om vi många gånger vet att bakom hindret ligger något bra, så att erkänna att jag kanske lurat mig själv kan kännas jobbigt. För även om bindeln åker av innebär det inte att vi måste gilla det vi ser. Men vi har en möjlighet att se var grisen är och var hindren ligger. För om vi inte tar av den vad är risken då? 

 

 I avsaknaden av det som begränsar mig idag vad skulle jag göra då?

 

 

 

BESLUT

"Agera eller inte agera det är frågan"
Visa fler