THE WALL STREET SHUFFLE

 

 

 

Som gammal portföljvaltare och flera år inom finans kan jag inte låta bli att följa den s.k. marknaden till och ifrån. De senaste dagarnas börsnedgång och stigande obligationsräntor har fått många att sätta i halsen. Många frågor från medierna och lika många förklaringar och goda råd som ”det var väntat” ”sitt stilla i båten” eller ”när behöver du pengarna?”

Under den stress som en del kanske upplever dessa dagar så vet vi att vi oftast inte ser saker helt klart. Vi tar konstiga känslomässiga beslut och söker med ljus och lykta efter lösningarna från andra som kan hjälpa oss.

I min nuvarande profession som coach, mentaltränare, osv så vet jag att goda råd är dyra. Jätte dyra, så dyra att du skall inte ge några råd alls. Utan det handlar om att förstå, att förstå vad personen kommer ifrån. Och då menar jag inte om det är Örebro eller Umeå utan personens värderingar, erfarenheter, samlade upplevelser, tankar och känslor.

Så hur kan vi förstå? Genom att lyssna och lyssna och lyssna. Inte för att lösa eller fixa, utan bara lyssna så individen känner sig förstådd. För jag vill veta så mycket jag kan för att kunna förstå.  Likväl som du kan säga ”Jag älskar dig” men om inte personen känner sig förstådd så blir det bara tomma ord.

När du sedan har lyssnat och lyssnat, så kommer ofta frågan senare från personen ” Så vad tycker du att jag skall göra?” När du får den frågan då vet du att du HAR lyssnat. Oavsett om det är i ledningsgruppen eller vid middagsbordet hemma. Du har byggt grunden till varaktig relation - tillit och förtroende. Oftast har personen redan sagt svaret själv.

Så vad skall jag göra nu då ” Köpa eller Sälja”. - Jag vet inte. Men hur skulle det kännas att lyssna inåt? Du kanske vet lika lite eller lika mycket som alla andra. Men tillräckligt vad som är rätt för dig. För när du har lyssnat på goda råd och inte på dig själv, din s.k magkänsla och det blev fel, hur känns det?

"Do You Understand"?

Mats

Listen with the intent to understand, not intent to reply.         Steven Covey
Visa fler