TRÅKMÅNS

Efter mitt senaste utskick om energi fick jag lite feedback från en tydlig och ärlig vän. - ”Mats, vi måste lära oss att ha tråkigt med.” Kanske som att kunna se på när färg torkar. Då pratar vi inte bara om vår mentala styrka, vilket jag i och för sig tycker är en ypperligt tillfälle just nu, när många av oss utsätts för stora förändringar och påfrestningar. Utan även hur vi ser på livet. 

- "Barn måste lära sig ha tråkigt." En fras som många av oss vuxna haspar ur oss. Just nu har många det ganska tråkigt, gammal som ung. Kanske inte bara tråkigt utan även väldigt jobbigt. Men om livet är jobbigt, kanske till och med en kamp, men i vår strävan efter balans och lycka så blir det jobbigare. Men vi är inte maktlösa, vi kan som sagt välja vad vi tillåter i vårt medvetande. Hur vi reagerar på det som är utanför vår kontroll.

Om jag som frånskild pappa t.ex måste hitta på roliga saker varje gång barnen kommer så blir det jobbigt. Just i strävan att vi inte få ha tråkigt, undvika problem eller att vi tror att allt måste gå som planerat och förväntat, så uppstår motståndet, kraven och stressen. För annars är jag en dålig människa. För det kanske är så att när vi tillslut har balans, det då som vi kanske är klara och kan checka ut.


"För när vi inser att livet är jobbigt så blir det enkelt" - Om jag får citera M. Scott Peck och  ” The Road of Less Travelled”.


Men när vi går omkring och inte gillar det som sker eller accepterar omständigheterna. Utan försöker ändra på det som redan har hänt, försöker ändra på människor i vår närhet. Forma vår partner som vi vill att hon eller han skall vara - ett personligt projekt. Så blir det som det blir, jobbigt och tillslut kanske en kamp. För när sedan personen gör som vi säger och vill, så blir det tråkigt. Lille Fridolf vet ju, eller hur?.

Eller när vi är starkt beroende av den andre för att må bra. Som skapar ett behov av att få istället för att ge. En inombords oro och rädsla av att förlora något, vilket blir en egen "Mein Kapmf" av misstänksamhet. Men i avsaknad av beroendet eller rädslan av att förlora vad händer då?

För i avsaknaden av kampen, när vi slutar se och ta allt som ett personligt angrepp att någon vill oss illa -  ett upplevt hot. Eller när vi släpper fokus på vår egen otillräcklighet, utan inser att vi duger som vi är. Då kan vi åtminstone släppa garden, börja fokusera på det som går att påverka och ändra -  oss själva. Vi kan göra det som känns rätt och riktigt för mig själv, utan skuld och skam. 

Så just nu i dessa kaotiska tider är det utmärkt tillfälle att utveckla vår inner styrka, och växa. Att investera i oss själva och de i vår närhet. Att hitta energi som stärker - fysiskt, mentalt och själsligt. För att hitta ett nytt syfte. Att t.ex ta ett "break" från nyheterna en dag, och på riktigt träna mental träning och medvetande. Då menar jag inte att anstränga oss, försöka tänka positivt, eller nu måste vi vara starka eller trygga. För vårt riktiga jag är inte en känsla. 
För vi kan bara välja den ena stigen av två i skogen. Att våga välja den stigen i skogen som minst antal färdas.- Vår egen.

Mats

DU TAPPADE EN GRAAN!

Granen är vårt mest värdefullaste träd. Ett antal arter är även väldigt beroende av just granen för dess överlevnad. Du kanske inte har svampar och lava som växer på dig men det finns säkert en del andra arter som tycker du värdefull.

ON TRACK

Bättre en jobbig väg i rätt riktning än en lätt väg i fel.

SHARK ATTACK

Att gäddor kan lura i vassen känner vi till. När vi inte minst anar det så dyker det upp och anfaller. Samtidigt som solen går ner bakom Sjöbloms dass.
Visa fler