TRÖTT

Alla som har barn vet hur det är att inte få tillräckligt med sömn. Man känner att man aldrig hinner ikapp, och att gå till jobbet är som en befrielse. Tröttheten får tålamodet att tryta och man säger och gör saker som man inte gör annars. Man gör val och beslut ur ett tillstånd som oftast leder oss på fel väg, inte bara som förälder.

Under vissa delar i livet så blir barnen faktiskt mer trötta på oss föräldrar. Vi är pinsamma och vi kan inte styra dom lika hårt, för då så revolterar dom, den klassiskas tonårsrevolten, en frigörelse från kontroll. Därför kräver ditt ledarskap som förälder att det successivt ändras över tid. Likväl som ledarskapet under en grupps olika faser, från trygghetssökande och tillhörighet till tillit och högpresterande.

Vad händer om vi begränsar barnens behov, inför restriktioner eller låser in dom på rummet som bestraffning när dom inte gör som vi säger. Om våra behov som förälder styr hur vi uppfostrar barnen, uppfostrar på barnens beteende och missar de bakomliggande orsakerna, så händer något. Om vi själva säger en sak och gör något annat och barnen känner sig orättvist behandlade så börjar tröttheten på miljön hemma att sakteliga öka. Vid en punkt tar dock tålamodet slut och einombords så hörs ordet. 

Nu räcker det!

Droppen som fick bägare att rinna över eller stråt som bröt kamelens rygg. En inre trötthet att inte känna sig lyssnad på och förstådd. Ledarskapet hade inte hängt med, lyhördheten saknades, och var aldrig anpassat efter situationen. Intresse för ledarskapet kanske inte ens fanns, utan makt och vårt eget behov styrde agendan - Vad, När och Hur. Fallskärmen var viktigare än ansvaret. Man hade glömt att fråga sig Varför? Då hjälper det inte med mer presenter eller höjd veckopeng. Likt en centralbank med egen sedelpress.

Känner vi igen detta någon annanstans just nu?

Alla har vi en gräns vad vi tål och tolererar innan tröttheten tar ut sin rätt. Valet jag gör dikterar vad jag accepterar och vad jag kommer vara framöver. Att bestämma hur leder jag mig själv för att piggna till för att skapa något bra. För när jag är trött så gör jag oftast inga bra val och tar jag inga bra beslut. Jag får troligen sova på saken.

DU TAPPADE EN GRAAN!

Granen är vårt mest värdefullaste träd. Ett antal arter är även väldigt beroende av just granen för dess överlevnad. Du kanske inte har svampar och lava som växer på dig men det finns säkert en del andra arter som tycker du värdefull.

ON TRACK

Bättre en jobbig väg i rätt riktning än en lätt väg i fel.

SHARK ATTACK

Att gäddor kan lura i vassen känner vi till. När vi inte minst anar det så dyker det upp och anfaller. Samtidigt som solen går ner bakom Sjöbloms dass.
Visa fler